Dr Momčilo Bajac, Programski direktor Novi Sad 2021, na konferenciji u Skoplju (Makedonija)

share on:

U organizaciji Grada Skoplja i kongresnog centra Aleksandar Veliki, Programski direktor porojekta Novi Sad 2021. godine, dr Momčilo Bajac je od 16-19. decembra 2015. učestvovao na konferenciji The meaning of the title “European Capital of Culture” and its contribution to the cultural and general development of the city. Pored predstavnika Novog Sada, na konferenciji su učestvovali i Mihail Korlinski, ispred projekta Varna 2019 (Bugarska), Irena Kregar Šegota ispred projekta Rijeka 2020 (Hrvatska), i Davor Buinjac iz Ljubljane (Slovenija).

IMG_1226-750x750

Dr Momčilo Bajac u razgovoru sa gradonačelnikom Skopja Koce Trajanovskim

Cilj konferencije bio je podrška timu iz Skoplja u kandidaturi za osvajanje titule 2027. godine, razmena iskustava koja im na tom putu mogu pomoći, kao i upoznavanje celokupne makedonske kulturne javnosti o svim aspektima kandidature i značaju titule za njihov grad.

Kao što je već poznato, Novi Sad je ušao u uži izbor za titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, sa velikim šansama da osvoji ovu prestižnu titulu. Predstavljajući projekat Novi Sad 2021, dr Bajac je prijateljima iz Skoplja preneo iskustva stečena tokom četvorogodišnjeg rada, ukazao na značaj participativnosti građana i celikupne kulturne javnosti grada, transparentnosti procesa, neophodnoj medijskoj podršci, orijentaciji na mlade generacije i savremene trendove vezane za razvoj kreativnih industrija, i sl.

 Dr Momčilo Bajac je iskoristio priliku i gradonačelniku Skoplja gospodinu Koče Trajanovskom preneo je pozdrave gradonačelnika Novog Sada g. Miloša Vučevica i člana Gradskog veća za kulturu Vanje Vučenovića. Uručivši mu Bid Book Novi Sad 2021, ukazao je gradonačelniku Skopja na značaj stalne i nedvosmislene podrške političkih struktura na čelu sa gradonačelnikom, koju je tim iz Novog Sada imao u najvećoj mogućoj meri.

kolaz-750x471 (1)

Irena Kregar Šegrta, Rijeka i Valerij Korlinski, Plovdiv

Valerij Korlinski, predstavnik Plovdiva, grada koji proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2017. godine, upoznao je prisutne o tome kako su građani ovoga grada učestvovali u poslovima oko kandidature, kako je taj proces uticao na urbanu regeneraciju grada, na njegovu međunarodnu vidljivost, turizam, kulturnu scenu grada, a najinteresantnije kako su građani primili i proslavili vest da su osvojili ovu prestižnu titulu. To ukazuje da je u ovom procesu kandidature izgrađena visoka svest građana o značaju titule za grad Plovdiv i sve njegove građane.

Predstavnica Rijeke, gospođa Irena Kregar Šegota takođe je iznela dragocena iskustva tima iz Rijeke, njihov pristup projektu EPK, problemima na koje su nailazili, ukazavši na izuzetnu kompleksnost poslova u finalnoj fazi kandidature, što je slučaj sa našim gradom posle ulaska u uži izbor za osvajanje titule 2021. godine.

Značaj ovakvih okupljanja, pored međusobne podrške, je u tome što je pripadnost porodici gradova bivših, aktuelnih i budućih gradova Evropskih prestonica kulture od izuzetnog značaja za kulturnu, turističku i ekonomsku saradnju, povezivanje mladih, ne samo unutar mreže ovih gradova, već i Evrope kao celine.