Novembar u znaku kulture

share on:

Četiri kulturne manifestacije održaće se ovog novembra u Novom Sadu, a njih je preko platforme PLU5, pomogla i Fondacija „Novi Sad 2021”, istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Kako su naveli predstavnici Fondacije, platforma PLU5 potvrda je nastojanja da se afirmiše kulturna raznolikost u Novom Sadu, a na koji način se time ističu vrednosti iskazane sloganom Evropske prestonice kulture „Za nove mostove” objasnio je umetnički rukovodilac programa Fondacije Lazar Jovanov.

U okviru mosta „Duga” zalažemo se za uverenje da je različitost naša snaga i prednost te u skladu s tim 2017. godine nastaje platforma koja neguje bogatstvo raznolikosti kulturnih izraza – zalaganje za ljudska i građanska prava bez obzira na jezičku, versku, nacionalnu, polnu pripadnost – naveo je Jovanov. – Platforma obuhvata četiri velika događaja, koji su ujedno i njena okosnica: teatarski internacionalni festival jezičkih manjina sveta Synergy#WTF, ocenjen kao jedan od najboljih multikulturnih projekata u okviru aplikacije za titulu Evropske prestonice kulture, a tu su i Evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima, Multimedijalna platforma savremene ženske umetnosti, teorije i aktivizma K.A.T. i Novosadski džez festival.

Platforma PLU5 predviđa niz programsko-projektnih aktivnosti usmerenih ka promovisanju verske, kulturne i nacionalne tolerancije, kulturnih vrednosti, kulturnih identiteta i sadržaja svojstvenih različitim nacionalnim zajednicama, koje na teritoriji Vojvodine i Novog Sada žive, rade i stvaraju.

Jedan od ciljeva projektovanja ove programske platforme je i preispitivanje pozicije „manjine“ u savremenim socio-kulturnim okolnostima.

Autor: explorenovisad.rs