Novi Sad u finalnoj fazi selekcije!

share on:

 

Kandidatura Novog Sada je danas, u Bukureštu, pozitivno ocenjena od strane nezavisnog panela eksperata, imenovanog od strane Evropske komisije, te se naš grad kvalifikovao za finalnu fazu selekcije, odnosno, dospeo u najuži krug kandidata zajedno sa Herceg Novim iz Crne Gore. Kako je navedeno u saopštenju iz Evropske komisije povodom odluke Panela, samo učešće u finalnom krugu selekcije ima veliki socijalni, ekonomski i kulturni značaj za razvoj grada, a potvrda je da izabrani gradovi ozbiljno i posvećeno rade na održivom kulturnom napretku i izradi strategije kulturnog razvoja.

Da podsetimo, 2021. godine, pored grada iz države kandidata i potencijalnog kandidata, biće izabrana još dva grada – Evropske prestonice kulture, i to iz Rumunije i Grčke. Danas su nas obradovale i vesti iz Temišvara, grada partnera Novog Sada na putu ka Evropskoj prestonici kulture, koji je takođe izabran u finalnu fazu selekcije rumunskog nacionalnog takmičenja.

Organizacionom odboru Novi Sad 2021, Programskom savetu i članovima ekspertskih timova, tokom dana upućene su brojne čestitke iz zemlje i inostranstva. Ambasador Majkl Davenport, šef Delecacije Evropske unije u Srbiji, uputio je putem tviter naloga čestitku našem gradu i poželeo sreću u daljim pripremama za finalnu fazu selekcije.

U narednom periodu očekuju se komentari i evaluacija aplikacionog formulara od strane Panela eksperata, nakon čega će se pristupiti dopuni i reviziji aplikacije i pripremi projekata. Očekuje se da će se konačna odluka o izboru za Evropsku prestonicu kulture doneti u Briselu, sredinom oktobra meseca 2016. godine.