Publika u fokusu: uručeni ugovori predstavnicima institucija kulture

share on:

U sredu 20. juna 2018. godine u 11 časova u holu Pokrajinske vlade održano je svečano uručivanje ugovora za 21 instituciju kulture koje su dobile sredstva za realizaciju projekata za razvoj publike u okviru javnog konkursa „Publika u fokusu“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Ugovore je predstavnicima institucija kulture uručila Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević, dok je događaju prisustvovao i direktor Fondacije „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković.

Ispred Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković obratio se prisutnima i naglasio važnost i specifičnost projekta „Publika u fokusu“ rekavši: „Simbolično se ispostavilo da je u samom procesu selekcije 20 miliona dobila 21 ustanova kulture u funkciji razvoja kapaciteta i potencijala publike koja je stavljena u fokus. Publika je most između ustanova, grada, pokrajine, republike i opšte javnosti.“

Zahvalivši se ustanovama kulture na prepoznavanju važnosti razvoja kapaciteta publike, Milenković je dodao i da je ove godine fokus stavljen na ustanove u kontekstu njihovog razvoja kroz različite aktivnosti – razgovore, edukaciju, radionice i konkurse poput Konkursa za mobilnost radnika u kulturi, Konferencije i otvorenog poziva za pristupačnost, „Speed dating“ sastanke između predstavnika ustanova kulture i mreže EUNIC klaster, te da uz oformljeni fandrejzing tim koji radi najpre sa ustanovama, može se očekivati da uz evropske fondove pojačaju svoje programe za razvoj publike. „U narednom periodu planirano je ostvarivanje partnerstava između domaćih i stranih institucija u cilju razvoja kapaciteta, a čeka nas i zajednički rad na dokumentima Strategija ustanova kulture,“ zaključio je izlaganje Milenković.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević istakla je da je titula Evropske prestonice kulture od izuzetnog značaja za grad i ustanove kulture: „Osnovni cilj ovog konkursa jeste da kulturni i umetnički sadržaj učini dostupnijim svim građanima i strancima. U tome leži naš glavni zadatak: da izgradnjom kapaciteta institucija i radnika u kulturi, a pored ulaganja u kulturnu infrastrukturu, unesemo inovacije i promene u načinu rada, razvoja projekata. Danas na ovom mestu se iskazuje spremnost Pokrajinske vlade koja je obezbedila sredstva da pomogne i podrži umrežavanje institucija kulture sa teritorije Vojvodine.“

Autor: explorenovisad.rs