„Šetnje kroz nasleđe“ u subotu i ponedeljak

share on:

Nove, drugačije i zanimljive priče, one koje još nismo čuli o Novom Sadu a koje su deo nasleđa i one, neispričane koje će postati, nastavljaju se u Dvorskoj bašti u subotu, 1. juna. U okviru projekta „Sećaš li se one dvorske bašte“ udruženja „Eco flame“, koji je finansirala Fondacija „Novi Sad 2021“ kroz javni konkurs „Šetnje kroz nasleđe“, ljubitelji prirode imaće prilike da učestvuju u trećoj „šetnji“ ovog udruženja.

U subotu, 1. juna od 14 sati baš u vreme cvetanja lipe, posetioci će imati priliku da uživaju u lepotama karlovačke Dvorske bašte te slušaju upravo o tom parku i njegovom bogatstvu kao i mogućnostima budućeg ulaganja u razvoj spomenika prirode.

Prva „šetnja“ kojoj su prisustvovali učenici Osnovne škole „23. oktobar“ organizovana je u vreme cvetanja dženarike, dok je druga bila zakazana u vreme kada je cvetala paulovnija. Iz udruženja „Eco flame“ ističu važnost ovog projekta kako zbog obnavljanja ovog spomenika prirode tako i zbog edukacije mladih.

U ponedeljak, 3. juna uživajte u šetnji „Pokret za urbane bašte Novog Sada“

Ukoliko vas interesuje da čujete priče lokalaca najstarijeg radničkog naselja Satelit, ukoliko želite da poslušate priče sa Detelinare o kojima se malo zna i lokacija koje su pre 15 godina bile pod zasadom povrća i voća, a sada su tamo višespratnice, onda u ponedeljak, 3. juna u 10 sati budite kod „pečurke“ ispred Satelitske pijace jer upravo tamo počinje šetnja „Pokret za urbane bašte Novog Sada“ udruženja građana „Kreativna industrija Viridis“.

Ovom prilikom, građani će imati priliku da se upoznaju sa kulturnim nasleđem ovog dela grada uz priče naših sugrađana o postojanju baštenskih zajednica na određenim lokacijama u ovom kraju. Takođe, stariji sugrađani evociraće sećanja i uspomene i preneti delić zanimljive istorije koja nije nikada ranije zabeležena.

Cilj ove „šetnje“ jeste oživljavanje istorije javnih zelenih površina u Novom Sadu koje su nekada korišćene po principima urbanog baštovanstva. Ova šetnja će intepretirati stil života pre višespratnica i povećanja naseljenosti našeg grada i spojiti prošlost sa budućnošću Novog Sada – održivog grada.

Cilj konkursa „Šetnje kroz nasleđe” je podsticanje građana da se uključe u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživljaja.

U okviru druge faze projekta „Šetnje kroz nasleđe”, od 28. januara, kada je konkurs otvoren, do 21. februara kada je zatvoren, pristigle su 32 prijave, a odabrano je 11 projekata novosadskih udruženja koji će imati priliku da na drugačiji način ispričaju priču o delu grada koji im je posebno važan kao i da doprinesu otkrivanju novih tajni našeg grada.

Autor: explorenovisad.rs