Tvrđava mira: Filmovi iz regiona, nesvakidašnji koncerti i jubileji

share on:

Dva koncerta, izložba i filmski festival obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu, u okviru programske platforme „Tvrđava mira“. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Kako zvuče gregorijanski korali, najstarija duhovna muzika hrišćanske evrope, pokazaće neobičan ansambl „Kaliomene“, koji će nastupiti 11. juna u 20 sati u predivnom ambijentu Crkve imena Marijinog, poznatije kao Katedrala. Ansambl će sa gregorijanskim koralima izvesti i druge stilove crkvenog akapela pevanja, a ono što će taj nastup učiniti nesvakidašnjim su svetlosne projekcije, uz koje će publika na poseban način doživeti duhovnu muziku.

Ono što „NEO“ festival, koji je ove godine deo platforme „Tvrđava mira“, izdvaja od drugih je izvođenje klasične muzike na ne-klasičan način, što će najpre dokazati ansambl „Kaliomene“, a zatim i Koncert na Salašu, 14. juna u 20 sati, kada će sjajni umetnici pokazati da kamernu muziku možemo da slušamo i na otvorenom i to u predivnoj prirodi u okolini Salaša 137.

Francuska i Srbija: 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa 

Značaj Pavla Beljanskog i Ive Andrića u diplomatiji, koja je bila zasnovana na dobroj komunikaciju i miroljubivoj politici između Kraljevine Jugoslavije i evropskih zemalja biće predstavljena na izložbi „Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci“ biće održana 13. juna u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog sa početkom u 20 časova. Na taj način biće obeležena stogodišnjica od početka diplomatske karijere Beljanskog u Stokholmu i 180 godina od početka negovanja francusko-srpskih diplomatskih odnosa, u kojima je naš nobelovac, Andrić, imao značajnu ulogu.

Audio-vizuelna umetnost u službi mira

Kako tehnologija doprinosi drugačijem umetničkom izrazu, uz upotrebu AR tehnologije (tj. tehnologije proširene stvarnosti) Novosađani će moći da vide i osete u okviru događaja „Na margini istorije“. Projekat sumira medije, poeziju, fotografije i video zapise, i nastao je u okviru međunarodne saradnje Mohamada Kebevara – pesnika iz Sirije, Meri Mekdonald – multimedijalne umetnice iz Londona i Nataše Boškić – Novosađanke koja na pedagoškom fakultetu na univerzitetu Britanske Kolumbije u Vankuveru radi kao direktor grupe za podršku za upotrebu obrazovne tehnologije. Projekat „Na margini istorije“ pokreće temu migracija i bavi se posledicama rata u Siriji i oslikavanjem situacije nakon NATO bombardovanja Srbije. Iako započet kao oblik „video poezije“ projekat je prerastao u tzv. „transmedijalnu instalaciju“ čiji je cilj da probudi empatiju, ljudskost i bliskost u „haosu“ koji nastaje posle sukoba.

Projekat „Na margini istorije“ biće predstavljen u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 14. juna, a svi zainteresovani moći da ga pogledaju sve do 21. juna.

Ceo region na 5. Film fest-u

„Tvrđava mira“ obuhvatila je i peti 21114 – Film fest  Novog kulturnog naselja u okviru kog će biti projekcija 13 filmova, na kojima su zajedno radili umetnici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, ali i Velike Britanije i Švedske. Festival počinje 13. juna u 20.30 i sve do 16. juna na Novom naselju (Bate Brkića) filmska ostvarenja, iz raznih uglova, otvoriće pitanje posledica koje su iza sebe ostavili ratovi ’90. godina na ovim prostorima, ali i prikazati važnost održavanja mira, kako se takve tragedije više nikada ne bi ponovile.

„Tvrđava mira“ je četvrta programska platforma projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koja ima zadatak da afirmiše Novi Sad kao simbol mira, zajedništva i tolerancije. Do 7. jula u okviru platforme biće održano 20 događaja – koncerata, izložbi, projekcija filmova, pozorišnih predstava, a Novi Sad će 28. juna dobiti i spomenik mira „One day…“ koji je kreirala svetski poznata multimedijalna umetnica Joko Ono.

Ceo program možete pronaći na linku: https://bit.ly/2IoGh9D i na društvenim mrežama.

Autor: explorenovisad.rs