Pulski filmski festival koji se održava od 15. do 23. jula ove godine obeležiće svoj jubilej izdanjem monografije, pričama o Festivalu iz perspektive filmofila i publike koje su postale i deo vizuelnog identiteta ovogodišnjeg izdanja, brojnim izložbama i popratnim programima te festivalskom himnom u interpretaciji istarske kantautorke Elis Lovrić.

“Pulski filmski festival je dio našeg identiteta, odrastanja, sazrijevanja, starenja i sve nas uz njega vežu neke priče, emocije, sjećanja, impresije, asocijacije, slike, riječi. O njegovoj važnosti u našim životima najbolje svjedoči jedna od brojnih zabilježenih izjava: „Moja tada petogodišnja kćer htjela je da joj kupim maskaru. Pokušavala sam joj objasniti da je premala za to, ali bila je uporna. Pitala sam je što će joj, za gdje bi se tako sredila. Rekla je: “Za rođendan, Novu godinu i Festival“. Bez svake sumnje, u jednoj su godini, još od daleke 1954. do danas, najvažniji doček Nove godine, dan kada smo se rodili i Festival. Nije na odmet spomenuti činjenicu da Festival izvan Pule, ali i u samoj Puli, nosi jednostavan naziv Pula. Drugim riječima – Pula jest Festival”, izjavila je Tanja Miličić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival.

Izložba „Sedamdeset godina Festivala“ biće postavljena na Giardinima. Kroz fotografije i dokumente iz raznovrsnih arhiva, muzeja, bioskopa i filmskih centara prikazaće sve segmente života festivalske Pule: od organizacijske strukture, filmskih plakata, filmova i nagrada, a uključiće i zanimljivosti koje su pratile Festival. Sledi i „Dogodilo se osamdesetih“, izložba fotografija Igora Dražića koja će u Kinu Valli doneti dašak atmosfere oko Arene i u Gradu tokom trajanja Festivala između 1983. i 1987., a izložba „Sjećanje na Enu“ Slobodana Ivetića u Galeriji SKUC, kroz crno-bele fotografije Ene Begović, tada 20-godišnje zvezde u usponu, otkriva kako je bilo na snimanju “Pada Italije” Lordana Zafranovića u leto 1980. na Šolti. “Dušan Vukotić Vud – izložba filmskih karikatura” u Domu hrvatskih branitelja za vrijeme trajanja Festivala prikazaće karikature oskarovca iz časopisa Filmska kultura, u kojem je imao stalnu kolumnu/karikaturu od 1957. do 1989. Vukotić se u njoj bavio filmom i kinematografijom uopšte, a rečima kustosa Veljka Krulčića, tema ove izložbe njegove su “zarazno duhovite, crtački jasne i prepoznatljive karikature na temu Pulskog filmskog festivala koje su nažalost u međuvremenu pale u zaborav”. “Dvostruka ekspozicija”, kao 22. izdanje popratnog programa Cinemaniac – Misliti film donosi fragmentaran pogled na filmske i video radove žena u kulturnom prostoru SFRJ tokom 1960-ih i 1970-ih godina.