Uz 20 hrvatskih filmova i manjinskih hrvatskih koprodukcija koje su u konkurenciji za Zlatne arene, Pulski filmski festival koji se održava od 15. do 23. jula 2023. u nizu popratnih filmskih programa u Areni, Istarskom narodnom kazalištu, Kinu Valli, Ambreli i na Brijunima biće prikazano 80 filmova. Na internetskim stranicama Festivala objavljen je raspored projekcija, a ulaznice za pojedinačne filmske večeri u Areni, kao i komplet ulaznice za sve večeri moguće je kupiti online od utorka, 27. juna.


“Kroz popratne programe Pulski filmski festival se želi osvrnuti na kulturni i produkcijski kontekst u kojem hrvatski filmovi nastaju. Popratni, netakmičarski programi festivala stoga uključuju izbor iz produkcije zemalja sličnog kulturnog kruga, filmove koji istražuju odnos kinematografije i istorije pa sve do studentskih filmova koji nam predstavljaju nova autorska imena i time pružaju svojevrsni uvid u budućnost”, izjavio je selektor filmskih programa Mario Kozina.

“Prikazat ćemo gotovo osamdeset filmova na više od 100 projekcija i želimo da grad živi s Festivalom cijeli dan. Od 11 sati započinjemo s najboljim manjinskim koprodukcijama, u Istarskom narodnom kazalištu prikazujemo sjajne filmove, od premijera, debitantskih uspješnica do filmova već etabliranih autora. U Areni donosimo filmove za najširu publiku. Posebno ističem svečane projekcije hrvatskih filmova u 19 sati u INK na kojima će gostovati filmske ekipe i pozivam publiku da ih podrži”, istaknuo je umetnički direktor Pulskog filmskog festivala Danijel Pek.

PoPularna Pula u spektakularnom ambijentu Arene


Antički amfiteatri svojim su građanima nudili zabavu, a PoPularna Pula osmišljena je upravo kako bi podsetila na istoriju centralne festivalske lokacije – pulske Arene gde će u drugome terminu biti prikazivana raznolika sekcija filmskih naslova, koji uključuju autorske i regionalne hitove te premijeru restauracije klasika. U spektakularnom ambijentu biće prikazani Oppenheimer Christophera Nolana, dan pre nego što krene u distribuciju u kina širom sveta. Tu su i dugoočekivana satirična komedija Barbie Grete Gerwig te Asteroid City Wesa Andersona. U Areni ćemo gledati i novu komediju Nannija Morettija Sunce budućnosti koja je nedavno prikazana i u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu te srpsku kinouspješnicu Indigo kristal Luke Mihailovića. Program uključuje i restauraciju filma Gosti iz galaksije (1981) oskarovca Dušana Vukotića koja je zahvaljujući svojim neobičnim idejama i odličnim soundtrackom već izgradila i kultni status.