10 najboljih destinacija Evrope koje bi trebalo da posetite ove godine

share on:

Prestižni travel magazin Jetsetter, koji poseduje i svoje on-line izdanje izdvojio je obavezna evropska mesta za posetu u ovoj godini, a među njima su se našao i Beograd, piše, elle.rs

Teško je da poverujemo, ali desilo se i to da na listi gradova i država Evrope koji se turistima preporučuju za obaveznu posetu, nema Venecije, Rima, Berlina i Amsterdama. Nakon decenija i decenija, spisak must see destinacija konačno se promenio. Ne zato što u Veneciji i Amsterdamu više nema ništa interesantno da se vidi ili zato što je daleko zanimljivije u Bukureštu (koji se nalazi na aktuelnoj listi), već zato što je krajnje vreme da se ljubiteljima putovanja Evropa predstavi i iz nekog drugog ugla.

A taj drugi ugao svakako je vidljiv u šarenolikim pejzažima Portugala, Bukureštu koji se opisuje kao istočnoevropski Berlin, nepravdeno zapostavljenom Roterdamu, a potom i u zemljama našeg regiona, koje stranim turistima (ali i domaćim) u 2017. pružaju mnogo više sadržaja i uređenijih lokacija, no što je to bio slučaj pre par godina.

Pogledajte u nastavku konačnu listu gradova za posetu tokom tekuće godine:

 

1. Lisabon (Portugal)

U našoj zemlji ova metropola postaje sve zanimljivija turistima. Pored specifične lepote koju ovaj grad nudi svojom arhitekturom, morskom obalom i neverovatnim brojem sunčanih dana u godini (čak 290!), cene su vrlo pristupačne, ljudi su izuzetno prijateljski nastrojeni, a autentični kafići poseduju poseban šarm.

Grad poseduje i mnoštvo objekata koji su važan deo kulturno istorijske baštine, a jedan od njih je svakako muzej savremene umetnosti Museu Coleção Berardo. Ne treba nikako izostaviti ni fado koji morate poslušati upravo ovde u Lisabonu, jer korene vuče baš iz ovog grada. Ono što će vas svakako najviše oduševiti to su ulice kojima prevlađuje jedinstvena arhitektura nastala u tokom perioda kasne gotike.

Sightseeing | That Morning Areal View 🏙 | Photo Credits: @stefymeru #bestlisbon #lisbon #lisboa #sightseeing

A post shared by The Best of Lisbon (@bestlisbon) on

 

2.  Crna Gora

Na Jetsetter portalu navode kako postoji i te kako opravdan razlog da posetite Crnu Goru koja se našla na visokom drugom mestu must see destinacija u 2017. U pitanju je prirodna lepota koja krasi čitavu zemlju, a koje je većina turista iz zemelja regiona nesvesna, jer Crnu Goru vezuje isključivo za odmor u popularnim letovalištima.

Grad koji ističu je Kotor, s obzirom da se čitavo središte starog grada nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Tu je i Nacionani park Durmitor, ali i Nacionalni park Lovćen koji se diči Njegoševim mauzolejem smeštenom na impozantnom vidikovcu do koga vodi 461 stepenik.

 

 

3. Madrid (Španija)

Kada je reč o Španiji, često Barseloni pripadne ceo “kolač” i glavne hvalospeve iako je Madrid, sa svojim baroknim bulevarima i fenomenalnim šopingom, jednako vredna destinacija.

Obilazak samog grada podrazumeva “ulicu koja nikada ne spava” ili La Gran Via, poznatu po ukrašenim starim zgradama, parkovima, ali i šopingu i noćnom životu. O bogatom kulturnom nasleđu svedoče brojne velelepne građevine, crkve, palate i muzeji. Znamenitosti je mnogo, ali ovaj grad će vas ponajviše osvojiti svojim šarmom i energijom.

 

4. Porto (Portugal)

Pored bogate istorije i kulturnog sadržaja grada, “lisabonska sestra”, kako ga često zovu, predstavlja pravi raj za ljubitelje dizajna i arhitekture, ali i za one kojima je gastro ponuda podjednako privlačna.

Zahvaljujući odličnoj primorskoj lokaciji i okolnim vinogradima na severu grada, Porto je mesto poznato po dobroj i slasnoj hrani. Ovde možete da probate poznati portugalski specijalitet cataplanu– jelo koje se sprema u bakarnom tiganju u obliku ribe. Glavni sastojak su školjke ili morski plodovi. Obavezno istražite okolna sela u koja, za koja su uglavnom organizovani fakultativni izleti.

Não me leva a mal, me leve para passar o dia no Porto! #porto #portugal #bestdestinations 🇵🇹🇵🇹

A post shared by Lucio Ferraz (@lucioafonsoferraz) on

 

5. Dubrovnik (Hrvatska)

Ovaj grad na hrvatskom primorju jedan je od najvažnijih istorijsko-turističkih središta zemlje. Naime, ceo stari grad je jedan veliki kulturno-istorijski spomenik, a njegova najveća znamenitost je upravo arhitektura, odnosno zidine i kule koje ga opasuju. Ono što pored arhitekture posebno privlači, jeste naravno Jadran, ali i vrhunski restorani.

 

6. Viljnjus (Litvanija)

Potpuno nepravedno zanemaran, ovaj specifičan grad turistima pruža jedinstvenost koja se najviše ogleda u arhitekturi, naročito kada je u pitanju središte grada poznato po baroknom stilu.

Poseteite ga u vreme festivala ulične umetnosti, kada grad bruji od posetilaca i posebne energije koja će se na kraju dana sliti u lokalne pabove i kafae, koje turistima nude izobilje najraznovrsnijih specijaliteta za smešan novac.

 

7. Orhus (Danska)

Ovo je drugi po veličini grad u Danskoj, poznat je kao luka, preoznatljiva po fantastičnom spoju arhitekture stzare nekoliko vekova i one savremene. Ove godine proglašen je za prestonicu evropske kulture, te će se u njemu tokom čitave godine održavati najraznolikiji kulturnoumetnički događajji.

 

8. Bukurešt (Rumunija)

Malo poznata informacija je ta da glavni grad Rumunije nosi epitet Malog pariza ili Pariza Istoka. Poznat je po svojim prostranim parkovima, ali i po čak sedam jezera i dve reke na kojima leži grad. Mesta na koja posebno treba da obratite pažnju i u njih zavirite su prelepe crkve, a obavezno posetite i Nacionalni muzej umetnosti.

only a couple more months until I get to meet my whole family from where I was born💗💗

A post shared by dandothefando (@dano_thedino) on

 

9. Roterdam (Holandija)

U pitanju je grad koji leži na ušću dve reke, a poznat je po tome što je 1940. godine njegovo središte tokom Drugog svetskog rata u potpunosti uništeno, da bi tokom narednih godina bila isto tako u potpunosti obnovljeno.

Ipak, pored autentične arhitekture ovaj holandski grad se izgledom najviše izdaja po prelepim modernim zgradama, po kojima je takođe poznat. Baš poput Amsterdama poseduje i velike, divno uređene parkove, ali i muzeje i naravno brojna mesta za noćne izlaske, šoping i restorane.

Good vibes✨

A post shared by ✖MARCO✖ (@marcoroosa) on

 

10. Beograd (Srbija)

Kada je u pitanju prestonica Srbije, Jetsetter navodi da je ovo obavezno mesto za posetu zbog specifičnih klubova u Savamaloj, gde su skladišta pretvorena u klubove poznate po odličnom noćnom provodu. Navode se i kafići i restorani pored reka, koji se ističu kako izgledom tako i zavudnim menijem bogatim ukusnom lokalnom kuhinjom.

#beograd #belgrade #serbia #night #lights #adabridge #bridge #mostnaadi #most #picoftheday #instapic #instagramsrbija #follow #like

A post shared by Beograd official page (@beograd_belgrade) on

 

Izvor: elle.rs