Drage dame, srećan vam 8. mart: Ovako je nastao dan nežnijeg pola

share on:

Danas se obeležava Međunarodni dan žena, poznatiji kao osmi mart. Ovo je dan koji je posvećen ženama nastao kao borba za ravnopravnost žena i muškaraca.

Mnoge dame kažu kako bi volele da se o njima vodi računa tokom cele godine, a ne samo na današnji dan, pa vam mi to i želimo- da vam svaki dan bude osmi mart!

Međunarodni dan žena, Osmi mart, nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Poslednja zemlja u Evropi koja je priznala ovaj dan je Švajcarska, a pravo glasa ženama je uvela 1972. godine.

Prvi međunarodni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Socijalistička partija Amerike izdala deklaraciju. Avgusta iste godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim delovanjem povodom ovog pitanja, Nemica Luiz Čik predložila je organizovanje Međunarodnog dana žene.

Kako ona nije bila u stanju da svoje ideje sprovede u delo, inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin (1857—1933). Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao “Ungdomshuset”. Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ).

Kao međunarodni dan žena, 8. mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge. Obično se ženama poklanja cveće.

Izvor: superzena.b92.net