Izbegnite mamurluk u tri koraka

share on:

Nutricionista otkriva šta da radite da biste se dobro osećali dan nakon pijanke…

Koliko puta vam se desilo da vas nakon izlaska toliko boli glava da obećate sebi da nećete više da pijete? A ni to što vidite u ogledalu nije baš lepo – bleda koža, krvave oči, ponegde i crvenilo koje može da se javi zbog alkohola…

Da biste izbegli sve te negativne efekte koje alkohol ostavlja na telo, nutricionista otkriva top savete kako da se dobro osećate nakon što ste prethodne večeri pili.

Priprema

Ako planirate izlazak, nutricionista Stiv Makari savetuje da za to počnete da se pripremate prethodne večeri.

“Trebalo bi da prethodnog dana hidrirate organizam vodom i kokosovom vodom. Dodajte malo morske soli kako biste uneli minerale i elektrolite”, savetuje.

Nutricionista kaže da bi trebalo da pojedete obrok pun proteina i masti kako biste zaštitili stomak od štetnih efekata alkohola.

Posle konzumiranja alkohola

Kada se žurka završi i krenete kući, odolite želji da usput jedete brzu hranu. Umesto toga, trebalo bi da jedete drugu vrstu hrane – voće.

Još preciznije, bilo bi dobro da jedete baš voće koje sadrži dosta fruktoze, poput grožđa ili jabuka.

Nutricionista Stiv objašnjava da to može da vam pomogne da se izborite sa mamurlukom: “Fruktoza je tip šećera koji pomaže jetri da se brže detoksikuje od alkohola, što znači da će i mamurluk biti blaži”.

Sledećeg dana

Jasno vam je da bi trebalo da pokušate da se naspavate što je više moguće ako ste prethodno pili. A dve stvari mogu da vam pomognu da se bolje razbudite i da se bolje osećate kad ustanete iz kreveta – pranje zuba i tuširanje.

Dobro istrljajte kožu prilikom tuširanja kako biste poboljšali cirkulaciju, a to će vam i pomoći da brže izbacite alkohol.

Nutricionista savetuje da svom obroku dodate i malo cvekle, jer će to poboljšati rad jetre.

Makari je podelio i svoj recept za napitak koji pomaže kod mamurluka: pomešajte 235 mililitara vode, 118 mililitara kokosove vode i isto toliko soka od pomorandže, a u sve to dodajte malo morske soli i ispijte. Živeli!

Izvor: Mondo