Kako se kafa pije na različitim krajevima sveta

share on:

Možete li zamisliti svoju divnu, prvu jutarnju kafu sa komadićima sira u njoj ili kombinacijom bibera i cimeta? Priznajemo da se ne bismo čak usudili tako nešto ni da probamo! Međutim, na ovaj i još iznenađujućih načina konzumacije, mnogi ljudi uživaju u svom omiljenom kafenom napitku.

Ritual ispijanja kafe u čitavom svetu povezuje se sa opuštanjem ili mirom uz prijateljsko ćaskanje. I ispija se svuda, praktično u čitavom svetu. Međutim, priprema kafe, sastojci, kao i način konzumiranja, to je već nešto potpuno drugačije i varira od države do države.

 

1. Finska

Related image

Kaffeost se priprema na sledeći način: Vrela kafa sipa se preko kockica sira! Iako se nama ovo čini prilično neprimamljivim, Finci obožavaju ovu čudnu kombinaciju.

 

2. Turska

Turska kafa nama je vrlo poznata, jedina razlika u odnosu na onu koju mi pijemo jeste speifična metalna džezva u kojoj se kuva, a Turci smatraju da joj ona daje poseban ukus.

Image result for turkish coffee

Iako nama uobičajeni metod kuvanja i ispijanja kafe, ostatku sveta je poprilično stran i iznenađujuć, jer se talog ostaje u šolji. Naime, ostatak Evrope kafu ispija isključivo filtriranu.

 

3. Malezija

Kafa se u Maleziji naziva Yuanyang i zapravo je samo jednim delom kafa, a drugim mešavina crnog čaja i mleka.

Related image

Takođe, služi se toplo i hladno u zavisnosti od vašeg raspoloženja.

 

4. Australija

Najpopularnija kafa na ovom udaljenom kontinetnu je ona pod nazivom flat white, što bi bila neka vrsta popularne latte kafe, a još je sličnija kapućinu koji se služi kod nas.

Image result for flat white

U šolju se sipa jedna doza espresa, a potom se do vrha preliva sa gustom mlečnom penom.

 

5. Grčka

Frape, koji je zapravo patentirala Nescafe kompanija davne 1957. godine, vrlo je popularno letnje piće u Grčkoj.

Image result for greece frappe

Sastoji se od hladne instant kafe sipane u čašu do pola punu, takođe hladnom, mlečnom penom.

 

6. Italija

Iako je većina nas upoznata sa načinom ispijanja kafe tj. espresa u Italiji, koji se konzumira sa nogu u jednom ili dva gutljaja, većina ne zna da se ovaj espreso služi sa kriškom limuna.

Image result for espresso romano

Nakon ispijenog espresa, poslužite se i limunom, koji kako Italijani smatraju, posle gorkog ulusa kafe, ostavlja slatkast ukus u ustima, a ovaj napitak zove se espreso romano.

 

7. Vijetnam

Njihova tradicionalna kafa je poznata kao vrlo slatka i izuzetno jaka. U šolju ili čašu se sipa kondenzovano mleko i led, zatim se stavlja filter, a potom se sipa prethodno skuvana kafa sa šećerom.

Image result for vietnamese coffee

 

8. Meksiko

Pripremljena sa cimetom, tradicionalna meksička kafa služi se u glinenoj šolji sa nerafinisanim šećerom, naziv joj je Café de Olla.

Image result for Café de Olla

 

9. Senegal

Napitak je začinjen sa biberom, a služi se i sa klinčićima. Ovi začini su samleveni i skuvani zajedno sa kafom, potom se serviraju sipani kroz filter.

 

10. Brazil

Mnogi kajpirinju smatraju tradicionlanim brazilskim pićem, ali kafezino (cefezinho) je daleko popularniji napitak među lokalnim stanovništvom.

Image result for cafezinho

Sličan espresu, kafezino je zapravo mala doza filtrirane jake kafe. Jedina razlika je u tome što je ovaj napitak pethodno zaslađen, šećer se melje zajedno sa zrnima kafe.

 

11. Španija

Za one koji uživaju intenzivno slatkoj kafi, španska bombon kafa prava je poslastica.

Image result for spanish bombon cafe

Ovaj napitak vrlo je gust i sladak, a u sadrži istu količinu kafe i kondenzovanog mleka, koje se prvo sipa u šolju.

 

12. Irska

Jedna od najrasprostranjenijih kafa na svetu, Irish coffeesastoji se od vrućeg espresa, šećera  i viskija, dok se na kraju dodaje kremasti, mlečni šlag.

Image result for irish coffee

 

13. Austrija

Omiljena kafa u Austriji je espreso sa šlagom ili kapućino sa šlagom koji je preliven kakaom.

 

14. Francuska

Francuzi svoju kafu najradije ispijaju ujutru uz kroasan, a sam napitak sastoji se od jednake količine filter kafe i mleka, služi se u velikoj šolji.

Image result for french coffee

 

15. Maroko

Crna kafa u Maroku se sprema zajedno sa kardamonom, cimetom, klinčićima i biberom!

Image result for moroccan coffee

 

Izvor: elle.rs