Najlakši načini da sačuvate zube od karijesa

share on:

Da bi vaša usta bila zdrava, neophodno je da vodite brigu o njima i redovno koristite kvalitetne proizvode za pranje zuba. Osim što treba redovno da perete zube, takođe je neophodno da obratite pažnju i na hranu i pića koja svakodnevno konzumirate ne bi li ste sačuvali blistavo beli osmeh. Od kafe pa do crnog vina, slatkiša i cigareta, sve to može uzrokovati karijes i dati žućkasti ton vašim zubima i tako vas učiniti manje privlačnim. Ukoliko želite da sačuvate vaše zube od karijesa evo par brzih i jednostavnih načina koji će vam u tome pomoći.

Perite zube redovno i prvalino

Najbitnije od svega kada je zdravlje zuba u pitanju, jeste da redovno i pravilno perete zube. Minimum dva puta dnevno (ujutru i uveče) neophodno je temeljno oprati zube. Poželjno bi bilo da posvetite nekoliko minuta pranju zuba nakon svakog obroka, ali ukoliko nemate vremena za to, onda makar isperite usta vodicm za zube. Žvake bez šećera će vam takođe pomoći da otklonite višak hrane između zuba. Osim pastom i četkicom za zube, poželjno je koristiti konac za zube, jer on može da zađe i u najnepristupačnija mesta koje četkica ne može da opere. Nemojte pritiskati četkicu previše jako na zube, da ne biste oštetili desni izubnu gleđ.

Pažljivo birajte hranu i pića koje konzumirate

Svi znamo koliko šoljica kafe ujutru i posle ručka može blagotvorno da deluje na naše raspoloženje i metabolizam. Međutim, ukoliko ne operete zube ili barem isperete usta zubnom vodom, vaši zubi će vrlo brzo poprimiti žućkastu boju. Sltkiši i brza hrana takođe mogu da imaju štetne uticaje na vaše zube, pa je stoga zdrava hrana mnogo bolja opcija. Sir, na primer, je bogat kalcijumom pa će tako neutralisati sve štetne bakterije koje se možda nalaze u vašim ustima, jer će pospešiti proizvodnju pljuvačke.


Alice Donovan Rouse                                   Anita Austvika

Mleko je još jedan blagotvoran proizvod koji će doprineti izbeljivanju zuba. Zahvaljujući visokoj koncentraciji kalcijuma i fosfora, mleko će stvoriti zaštitni sloj na zubnoj gleđi. Celer, jabuke i šargarepa će očistiti vaše zube perfektno, sprečavajući da se bilo koji ostatak hrane udobno smesti između vaših zuba.

Redovna poseta zubaru je imperativ

I pored ispravnih izbora hrane i pića i temeljnog pranja zuba minimum dva puta dnevno, takođe je neophodno redovno posećivati stomatologa. Samo tao ćete moći da otkrijete problem na vreme i izbegnete nepodnošljive bolove u zubima koji nastaju usled karijesa. Stomatološka ordinacija Smile Time iz Novog Sada je naša topla preporuka, jer će vas tamo dočekati vrhunski stručnjaci koji će sa lakoćom pronaći i otkloniti svaki vaš stomatološki problem. Ne čekajte da se bol pogorša, već zakažite svoj pregled još danas i prepustite se iskusnim rukama vrhunskih stomatologa koji će brinuti o vašim zubima na najbolji mogući način.

Jabukovo sirće je odlična zaštita

Da li ste i vi jedan od ljubitelja jabukovog sirćeta u vašim salatama. Ne samo da je ono sjajan preliv za raznovrsne salate od povrća, već može imati blagotvorno dejsvo po vaše zube. Naime, ukoliko čašu napunite sa dve trećine vode i jednom trećinom jabukovog sirćeta i isperete usta tim miksom, vaši zubi će biti savršeno čisti.

 

Autor: explorenovisad.rs