Otkrijte koliko ćete godina živeti

share on:

Na globalnom nivu je očekivana životna dob u stalnom porastu. Osobe rođene 2016. godine u proseku će živeti 7 godina duže od onih rođenih pre 25 godina.

Unesite potrebne podatke u kalkulator i otkrite kolika je očekivana životna dob za osobu vaših godina iz vaše zemlje i prema tome kojeg ste spola. Osim očekivane životne dobi, otkrite i kakvog ćete prosečno biti zdravlja, piše BBC.

Zbog čega se očekivana životna dob menja prema vašoj trenutnoj dobi

Očekivana životna dob je broj godina za koje se smatra da će neka osoba poživeti zavisno o njegovoj trenutnoj dobi, zemlji u kojoj živi i polu. Primera radi, devojčica rođena 2016. u Meksiku doživet će 79 godina, dok je očekivana dob žene koja 2016. godine ima 65 godina – 84. Naime, s obzirom da je napunila 65 godina verovatno je da će poživeti još 20 godina.

Kako radi kalkulator?

Kreirao ga je Global Burden of Disease Study, a funkcioniše tako što zaokružuje na najbližu godinu nakon dodavanja starosnih podataka na preostalo trajanje života za odgovarajuću starosnu skupinu. U većini slučajeva starosne skupine obuhvataju pet godina, naprimer od 10 do 14 godina.

Izvor: N1