Počinje snimanje “Nemanjića”

share on:

Krajem marta počinje snimanje serije o srpskoj dinastiji Nemanjića “Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina”. Reditelj ovog ostvarenja biće Marko Marinković.

Vojin Ćetković igraće Stefana Prvovenčanog, Stefanovog brata Vukana Nemanjića tumačiće Nebojša Glogovac, njihovu polusestru Nada Šargin, Svetog Savu Dragan Mićanović, dok će se u ostalim ulogama naći Ivana Mihić, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović… Početak snimanja serijala, u produkciji RTS, planiran je za kraj marta, a rad na ovom projektu trebalo bi da traje četiri meseca.

Brendiranje Srbije kroz priču o našoj bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu, koje je prepoznato na listama Uneska, svakako je jedan od dobrih načina promocije kulture i turizma. Verujemo da će i serija o Nemanjićima doprineti promeni slike o Srbiji u svetu i dovesti nam nove turiste – kaže Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS.

Ali, o našoj istoriji i kulturnim destinacijama treba upoznavati pre svega građane Srbije. Zbog toga je u prvom planu obaveza Javnog medijskog servisa da neguje i afirmiše vrednosti koje nose naša kultura i duhovnost, i da kod najšire publike, a posebno mlađe, razvija osećanje nacionalne pripadnosti i umetničkog ukusa kao i poznavanje sopstvene istorije.

SCENARIO NA 500 STRANICA

SCENARISTA ovog velikog projekta, koji je napisao čak 500 strana materijala, Gordan Mihić, rekao nam je da je logično da RTS sam radi ovakav projekat, kao i da je sada najvažnije to što se serija sprema i što je sve fiksirano. S obzirom na to da je, kako u šali kaže zavejan u svojoj kući u Sremu, otkriva nam da se svakodnevno čuje sa Markom Marinkovićem, kao i da je zadovoljan dogovorima.

Izvor: Novosti