„Ponovo radi bioskop“ ili Pokretne slike u Novom Sadu

share on:

Braća Lumije su davne 1894. godine, napravili prvi nemi film. Tada je to bilo pravo čudo!

Razvoj bioskopa kod nas, u Novom Sadu, pratio je svetske trendove i tokove. . .

Zvanično, prva bioskopska predstava u Novom Sadu održana je 1896. godine u pozorištu Dunđerski .

U periodu, dok još nije bio otvoren prvi, stalni bioskop “Apolo”, u gradu su gostovali putujući bioskopi. Projekcije su se puštale pomoću parne mašine izvađene iz vršilice, a ljubitelji filma umesto u salama, sedeli su u šatorima, najčešće na mestu gde je danas Muzej Vojvodine.

Prvi bioskop u Novom Sadu otvoren je 1911. godine. Nedugo nakon toga, zahvaljujući doktoru Stevanu Adamoviću u zgradi sagrađenoj za tu namenu, otvoren je prvi novosadski bioskop „Apolo“. Posetioci su uživali u nemim filmovima praćenim orkestrom koji je dopunjavao radnju i zabavljao publiku u pauzama. Interesovanje Novosađana za novi vid zabave, raslo je srazmerno Adamovićevoj ambiciji da uvodi inovacije i zadrži pažnju publike kako bi još više razvio posao. Došao je na ideju da reklamira „Apolo“ tako što će snimiti film o Novom Sadu i uloge podeliti Novosađanima. U dogovoreno vreme na korzou je bilo toliko ljudi da snimatelji nisu mogli da rade, ali je film ipak snimljen u drugim delovima grada. Na dvadesetpetogodišnjicu postojanja prvog novosadskog bioskopa, svečano je prikazan film snimljen o predratnom Novom Sadu, a novinari dnevnog lista „Dan“ zabeležili su da su oduševljeni gledaoci prepoznali na platnu sebe pre 15 godina. Nažalost, traka je izgubljena. Prvi zvučni film „Pevajuća ruda“ sa pevačem Al Džonsonom u glavnoj ulozi, prikazan je 1930. godine.

Nedugo nakon toga otvoren je i bioskop „Tivoli“. On je privukao publiku koju su uglavnom činili đaci i vojnici, a zbog opuštenije atmosfere, filmovi su se naglas komentarisali.

Treći biskop „Korzo“, otvorio je 1912. godine, fotograf Đura Stojanović u prizemnoj zgradi koja i danas postoji u pasažu Zmaj Jovine 4. Pred Drugi svetski rat radilo je pet bioskopa: „Apolo“, „Odeon“, „Rojal“, „Uranija“ i „Reks“.

Danas u Novom Sadu rade samo dva bioskopa.

Autor: explorenovisad.rs