Šta mora da sadrži vaša kućna apoteka

share on:

Vrlo je važno da kućna apoteka bude na suvom mestu i zaštićena od svetlosti, kao i da se redovno kontroliše rok trajanja. Istraživanja pokazuju da mnogi imaju previše medikamenata u kući, a oni mogu da donesu više štete nego koristi.

Česti su momenti kada se ne osećamo dobro, ali nemamo potrebu da odemo kod lekara, jer je u pitanju sitna neugodnost. Ništa ozbiljno. Samo migrena, bol u stomaku i početak prehlade. U tim situacijama vrlo je bitno da naša  kućna apoteka sadrži određene lekove koji će umanjiti bol ili preventivno sprečiti prehladu da potraje.

Evo šta sve treba da imate u kući za “ne daj bože”:

 

1. Probiotik lekove za varenje, jer stomačne probleme mogu da uzrokuju i virusi, bakterije u namirnicama, ali i prehlada.

2. Lekove protiv bolova u glavi i stomaku koji su potrebni za jake i dugotrajne glavobolje, reumu i menstrualne tegobe.

3. Laksativ u slučaju zatvora.

4. Sirupe i čajeve protiv upale grla kod kašlja.

Image result for pharmaceutical syrups   Image result for tea against cough

 

5. Lekove za želudačne tegobe, protiv pojačanog lučenja kiseline (gastritis) i kod prejedanja i otežanog varenja.

6. Lekove protiv alergija koji ekspresno pomažu bez obzira na to da li je alergen određena namirnica, sunce, polen, prašina… Vrlo su delotvorne i tablete i sirupi u ovom slučaju.

7. Mast za modrice i brže zarastanje rana.

8. Dezinfekciono sredstvo na bazi joda ili troprocentni alkohol.

9. Zavoj, makaze, pincetu, sterilnu gazu i higijensku vatu.

Image result for gauze bandagesImage result for cotton woolImage result for bandages

 

 

 

Related image10. Flastere, jer pomažu kod sitnih povreda, a vrlo uspešno mogu da obezbede i bolno mesto ako vas nažuljaju sandale.

 

 

 

11. ToplomerImage result for digital thermometer

 

 

 

Image result for blood pressure monitor12. Merač krvnog pritiska

 

 

 

 

Nemojte da čuvate lekove koji su vam ostali posle akutnih zdravstvenih tegoba. Bacite i one koji nisu u originalnim pakovanjima, ili nemaju uputstvo za upotrebu. Nipošto ne čuvajte sredstva koja se prave u apoteci, jer su bez konzervansa i imaju kratak rok trajanja. Sirupe čuvajte u frižideru jer to pomaže da duže budu upotrebljivi, ali obavezno pogledajte da li je naznačeno posle koliko vremena od otvaranja im ističe rok trajanja. U kupatilu ne treba držati tablete i kapsule, jer topao i vlažan vazduh nije povoljna sredina za njihovo čuvanje.

 

Izvor: elle.rs