Šta od danas smete, a šta ne: Sve jučerašnje odluke Kriznog štaba NA JEDNOM MESTU

share on:

Odahnuli smo nakratko, ali daleko smo od kraja: jučerašnji novi skok u broju zaraženih (prvi put preko 100 nedeljama unazad) korona virusom pokazuje da pažnja građana ne sme da padne, a odluke Kriznog štaba pozivaju na ozbiljnost.

Ako promena koju ćete danas osetiti i ne bude onako dramatična kao što je bila ona iz početka marta ove godine, opet – nova pravila bi morali da znate.

Od danas je obavezno korišćenje zaštitnih maski u prevozu, a građanima se preporučuju maske i u svim zatvorenim prostorima, saopštila je Vlada Srbije nakon sednice Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Bez maske ne možete u autobus

Do juče je korišćenje maski u javnom prevozu bilo opcionalno, a, ruku na srce, toga se pridržavala samo manjina putnika, posebno nakon što smo odmakli od epidemiološke drame prisutne na početku pandemije. Od danas je, međutim, obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu i putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva.

“Važno je napomenuti da maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Maska u zatvorenom – može, ali ne mora

Što se tiče zatvorenih prostora, Krizni štab je juče uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

Vlada je prihvatila tu sugestiju, ali na nivou preporuke, tako da ona ipak nije obavezna. Tako je, otprilike, bilo i do sada: građani su se najpre često, a potom ređe u radnje, apoteke i naročito banke upućivali sa maskama, ali je i ta praksa počela da se “gasi”.

Ostaje pitanje da li je bilo bolje da se i ova mera uvede kao obavezna…

Nove kovid bolnice

Takođe, doneta je i odluka da KBC Bežanijska kosa u Beogradu postane kovid-19 bolnica. Osim nje, svojevrsni kovid-centar postaje i niška Klinika za plućne bolesti.

Tokom vanrednog stanja, centralne kovid bolnice u Beogradu bile su zvezdara i Institu na Dedinju, pored, naravno, Infektivne klinike.

Nema poseta bolesnicima

I ova odluka donesena je u okviru mera kojima se sprečava širenje korona virusa, a, podsećamo, na početku epidemije, i Vojska je čuvala ulaze u bolnice od neželjenih poseta.

Autor: www.blic.rs