Šta vam je sve potrebno za prvo samostalno putovanje

share on:

Nema dogovaranja, usklađivanja, promena planova, čekanja i pomeranja dogovora. Kada sami putujete, sami ste svoj gazda i vi određujete pravila. A najbolji deo je da ih možete menjati iz minuta u minut i ne morate se nikome pravdati.

Žene najviše putuju same kada raskinu dugu vezu, diplomiraju ili ostanu bez posla. Mi verujemo da ne postoji loša prilika da se odlučite za samostalno putovanje, jer će vam ono doneti samopouzdanje, veru u sebe i sigurnost da se možete suočiti sa svime što vam život iznese na put.

Kada ste na putu sami niko vas ne ograničava da probate nova jela, ukuse, kulture i osetite šta vam prija, a šta ne. Bitno je da samo slušate svoju intuiciju i obratite pažnju na sledeće stvari kako vam ništa ne bi pokvarilo zabavu.

Ručni prtljag

U carry-on torbi, tj. ručnom prtljagu uvek nosite čist veš, četkicu za zube, bitna dokumenta i punjače, za slučaj da se kofer izgubi negde uz put.

Nemojte se prepakovati

Ponesite basic stvari, crne, bele majice i veš koji možete pratiti u putu. Najbitnija stvar je udobna garderoba za sve prilike koje vas mogu sačekati na putu, ali i naočare, šešir, ešarpa, kišobran i udobne patike.

Obeležite kofer

Obeležite kofer da ga možete brzo prepoznati. Ostavite tačnu adresu, email i podatke da vas pronađu ako se kofer izgubi ili ga neko drugi slučajno uzme.

Plan za prvi dan

Isplanirajte prvih par noći unapred, čisto da ste mirni i bezbedni kada sletite negde. A za kasnije ćete se snaći u hodu!

Prilazite ljudima

Naviknite se da prilazite ljudima koji vam deluju zanimljivo i sa kojima delite ljubav prema istim aktivnostima, na primer čitanju u lokalnoj kafeteriji ili igranju salse. Tako ćete brže steći nove prijatelje.

Nemojte biti paranoični

Ne želi svako da vas opljačka ili napadne na ulici, neko možda zaista samo želi da vam udeli kompliment ili ponudi da kupite neki lokalni proizvod.

Raspitajte se kod prijatelja

Uvek se pred put raspitajte kod prijatelja da li imaju nekoga ko živi u gradu koji ste odlučili da posetite, čisto da imate koga da pozovete ako stvari ne krenu po planu.

Namerno zaboravite telefon

Trudite se da se više pozabavite realnim životom nego filterima za Instagram jer momenti koje budete doživeli moraju da se okuse svim čulima.

Hrana i lekovi

Ukoliko imate neke alergije na lekove ili hranu, raspitajte se unapred da li u mestu u koje idete može to sve da se nabavi, ili nešto morate poneti od kuće.

Aktivni single odmor

Ako se plašite da idete potpuno sami na odmor, možda je dobra opcija za vas za početak yoga retreat, boot camp ili neki tematski resort koji vam može pomoći da se pozabavite svojim umom i telom i kompletno posvetite sebi.

 

Zaboravite na brendirano

Na put ne nosite puno nakita i brendiranih stvari kako ne biste privukli pljačkaše. Oblačite se prijatno, udobno i svedeno, tako će vam biti i prijatnije da obilazite grad. Jedina brendirana stvar koja vam treba jeste voda, u nekim delovima sveta, pa se za to takođe raspitajte unapred.

Viza

Raspitajte se na vreme koliko se ranije vadi viza za zemlju koju planirate da posetite. Ne dozvolite da vam birokratija omete planove.

Aplikacije

 www.foursquare.com / Odlična aplikacija da napravite liste svih popularnih mesta u nekom gradu koja su vam prijatelji preporučili! Tu ćete videti adresu, lokaciju na mapi, slike i preporuke ostalih korisnika.

www.airbnb.com / ‎Autentičnije i jeftinije od hotela, samo pratite ocene hostova na ovom sajtu i doći ćete do savršenog mesta za sebe.

 

Izvor: cosmopolitan.rs