Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski odlikovana francuskim ordenom

share on:

Ministarstvo kulture Francuske odlikovalo je upravnicu Galerije Matice srpske Tijanu Palkovljević Bugarski Ordenom umetnosti i književnosti, u rangu viteza, saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu.

Orden dodeljuje francusko Ministarstvo kulture “osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprinele francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini”.

Kako se navodi, istoričarka umetnosti Tijana Palkovljević Bugarski gotovo celu deceniju uspešno vodi Galeriju Matice srpske, koju je temeljno transformisala u savremeno koncipirani muzej u skladu sa evropskim standardima, kroz rekonstrukciju zgrade, modernizaciju programskih aktivnosti i brojna strateška partnerstva.

Posvećena je, kako se ističe u saopštenju, razvijanju svestrane saradnje u kulturi, kako u međumuzejskoj saradnji nacionalnih institucija, tako i u povezivanju na internacionalnom planu i kao rezultat posvećenog rada nastale su brojne izložbe, edukativni programi za decu i mlade, razmene izložbi i multidisciplinarna saradnja.

Na istraživačkom polju bavi se proučavanjem nacionalne umetnosti 20. veka, zaštitom i promocijom kulturnog nasleđa i muzeologijom, a veliku pažnju posvećuje projektima promocije srpskog kulturnog nasleđa u širem evropskom kontekstu, zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u regionu i promociji evropskog nasleđa u našoj zemlji.

Ovim ordenom odlikovan je i književni prevodilac Miloš Konstantinović. Orden će im 12. februara uručiti ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Orden umetnosti i književnosti ustanovljen je 1957. i ima tri ranga – viteza, oficira i komandora. Godišnje ovo odlikovanje ponese 450 novih vitezova, 140 novih oficira i 50-ak komandora u celom svetu, što je relativno mali broj u odnosu na mnoga druga odličja i to ga čini još prestižnijim.

Izvor: Tanjug

Foto: 021.rs


Parse error: syntax error, unexpected '.', expecting '&' or variable (T_VARIABLE) in /home/exploren/public_html/wp-content/plugins/ad-inserter/includes/agent/Agent.php on line 357