Zabrane koje su popularne destinacije uvele posetiocima zbog bahatog ponašanja

share on:

Borba protiv nedoličnog ponašanja turista se zaoštrava svugde u svetu.

Sve više ljudi ima običaj da podeli svoje doživljaje tokom putovanja s ostatkom sveta preko društvenih mreža. Zahvaljujući Instagramu, Fejsbuku, Tviteru i Jutjubu, možemo se uveriti u to koliko su neki turisti nemarni prema svom okruženju i koliko se neprimereno ponašaju, posebno ako posećuju tuđu zemlju.

Internet je preplavljen videosnimcima i fotografijama na kojima se polugoli parovi fotografišu u okrilju hramova, pojedinci uznemiruju životinje radi selfija, a često i putnici u Kini ubacuju novčiće u motor aviona da bi prizvali sreću tokom leta.

Budući da postoji razlika između nasumičnih, ali bezopasnih dogodovština privatne prirode i neprimerenog i nedopuštenog ponašanja koje kvari zabavu drugima, mnoge popularne destinacije širom sveta uvode niz zabrana i uredbi u cilju zaustavljanja bahatog turizma u bilo kom obliku.

Kodeks ponašanja

U italijanskom glavnom gradu je 2019. godine dopunjena odredba koja se tiče ponašanja na otvorenom, a posebno se odnosi na turiste. Među zabranjenim radnjama su skakanje ili kupanje u fontanama, šetanje golog torza, pristup istorijskim spomenicima s hranom koja može da napravi nered, kao i vuča kofera na točkićima niz stepenice koje pripadaju nekoj znamenitosti, dok je prethodne godine doneta zabrana konzumacije alkohola na ulici i sedenje na poznatim Španskim stepenicama.

Nije Rim jedini s takvim propisima. U Splitu i Dubrovniku se od posetilaca očekuje da su uvek primereno odeveni i da se ne okupljaju na mestima gde je zabranjena konzumacija alkohola, piše escape.com.au. Korisnici mobilnih telefona u posetu japanskom gradu Kjotu će biti obavešteni da ne trče za gejšama i ne leže na ulici zbog slikanja.

U Holandiji, službenici Amsterdama su 2019. doneli odluku da zabrane ture kroz Crvenu četvrt kako se tamošnji seksualni radnici ne bi tretirali kao turistička atrakcija, što su pozdravili i vlasnici hotela poput “Waldorf Astorije”.

Ove odredbe su samo početak trenda koji će se sigurno nastaviti kako bi se kulturna zdanja i istorijske znamenitosti, ali i lokalno stanovništvo i ugled zemalja širom sveta zaštitili i očuvali.

Autor: Klix.ba