Multikul i Explore je full

share on:

Dragi naši čitaoci, obaveštavamo vas da u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama  pokrećemo interesantan i nadasve potreban projekat. Naime reč je o projektu pod zanimljivim nazivom Multikul, u kojem je zapravo reč o približavanju i promociji kulture različitih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji naše prelepe ravnice.

Projekat „MultiKUL Novi Sad“ podrazumeva pokretanje potpuno nove rubrike u okviru portala Explore Novi Sad koja će se baviti temom afirmacije multikulturalizma kroz predstavljanje informacija, na prijemčiv i zanimljiv način o kulturi, tradiciji, istoriji i znamenitim ličnostima nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Projektom će se na srpskom jeziku predstavljati kultura i tradicija nacionalnih manjina sa teritorije AP Vojvodine. Osnovni cilj projekta jeste ostvarivanje javnog interesa građanja AP Vojvodine u oblasti javnog informisanja, sa akcentom na predstavljanja nacionalnih manjina koje žive na teritoriji AP Vojovodine, unapređenje položaja manjinskih zajednica, unapređenje medijskih sadržaja u oblasti očuvanja identiteta nacionalnih manjina, boljeg upoznavanja i razumevanja između različitih zajednica, kao i pospešivanje razvoja multikulturalne sredine.

Aktivnosti koje će se sprovoditi prema ovom projektu teže da probude interesovanje pre svega kod mlađe populacije, i upoznaju ih sa kulturom, umetnošću, istorijom, tradicijom i znamenitim ličnostima nacionalnih manjina sa teritorije APV-a. Projekat će poboljšati komunikaciju, i uspostavi novo mesto na internetu gde će se na zanimljiv način plasirati informacije o različitim nacionalnim zajednicama.

Projekat „MultiKUL Novi Sad“ vidi grad Novi Sad kao multikulturalnu sredinu, u kojoj se susreću, prepliću, obogaćuju i nadopunjuju različite kulture, sa ciljem da sve te različitosti istakne i na interesantan način prikaže i predstavi građanima.

Poznato je da na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije živi veliki broj pripadnika manjinskih zajednica, tačnije svaki peti stanovnik R. Srbije pripada nekoj od manjinskih zajednica. U Novom Sadu zvanično postoji dvadeset manjinskih zajednica a njihovo prisustvo je potrebno posmatrati kao resurs koji bi mogao doprineti raznolikosti kulturne ponude i razvijanju kulturno-diplomatskih odnosa sa matičnim zemljama nacionalnih manjina. Građani Autonomne pokrajine Vojvodine danas znatno manje znaju o postojećim nacionalnim zajednicama nego što je to bio slučaj pre nekoliko decenija, te je ovaj projekat od velikog značaja za sredinu u kojoj živimo, naveo je direktor Explore Novi Sad portala Nikola Grcić.

Autor: explorenovisad.rs

Foto: Aleksandar Milutinović