Novi Sad je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu

share on:

Novi Sad je proglašen evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu.

Nakon finalne prezentacije projekta “Novi Sad 2021”, koju je danas u Briselu održala novosadska delegacija, panel nezavisnih eksperata doneo je odluku da prvi grad van EU koji će poneti titulu bude upravo Novi Sad.

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne prijave. U završnoj fazi, danas je održana i “odbrana” kandidature, kada je delegacija sastavljena od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa više sati usmeno predstavljala prijavu.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navračič izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da po prvi put prestonica evropske kulture dolazi iz zemlje kandidata za članstvo u EU.

Grad Novi Sad će kroz projekat “Novi Sad 2021” razviti svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora, sa težištem na osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

14650716_1673574986290618_5973967062296596393_n-1

“Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh našeg lepog Novog Sada, i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada, ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture”, istakao je Miloš Vučević.

Pored Novog Sada, u finalu je bio i Herceg Novi.