NOVI SAD NASTAVLJA TRKU ZA OMLADINSKU PRESTONICU EVROPE

share on:

Ove godine na zvaničnom proglašenju Omladinske prestonice Evrope za 2018. godinu u Madridu, titulu je poneo čuveni portugalski primorski grad Kaškajiš. Kako je za Novi Sad ovo bila prva kandidatura, ušao je samo u uži izbor za prvo mesto. Veličinu pobede na ceremonij iskazala je  Žoana Branko Lopez, vođa kandidature grada Kaškajiša: „Volela bih da upravo Novi Sad osvoji titulu iduće godine i nudim vam svoju pomoć na putu ka tom cilju“. Predstavnici Evropskog omladinskog foruma istakli su da je veliki uspeh što se Novi Sad našao među pet finalista, pogotovo s obzirom na činjenicu da je za 2018. bio kandidovan 21 grad, čak trostruko više nego prethodne godine. Novi Sad je pritom jedini grad van Evropske unije koji se našao među finalistima. Sa ceremonije proglašenja poručeno je da je Kaškajiš najbolji primer kako se upornost i trud isplate, te da bi Novi Sad trebalo da nastavi borbu za titulu Omladinske prestonice Evrope i u narednim godinama.

12312521_10207201526668927_433751457_n

Nemanja Milenković, vođa projekta Omladinska prestonica Evrope 2018, koji je prisustvovao proglašenju dobitnika, već planira narednu kandidaturu: „Nastavljamo da se borimo za titulu Omladinske prestonice Evrope, uvereni da ćemo u naredne dve ili tri godine doneti titulu u Novi Sad. Smatram ovaj rezultat velikim uspehom, a i konačno su, posle dužeg vremena mladi stavljeni u fokus donosilaca odluka i, što je još važnije, javnosti. Prvi put su omladinske organizacije umrežene i nastupaju zajednički sa istim ciljem. Veliki je uspeh i početak revitalizacije prostora Kineske četvrti, logičnog prostora za omladinski centar sa proaktivnim omladinskim organizacijama, ali i predstavnicima mlade i kreativne industrije“.

Novi Sad je u aprilu ove godine ostvario veliki uspeh ušavši u finalnih pet gradova kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, zajedno sa britanskim Mančesterom, italijanskom Peruđom, mađarskim Kečkemetom i portugalskim Kaškajišom i tako se našao ispred Bristоla, Аnkare, Bratislave, Istanbula, Larnake, Pоznana, gruziјskog glavnog grada Tbilisija, pоrtugalskih gradоva Аngra dо Еrоizma i Коimbre, francuskog Аmјеna, italiјanskog Napulja i drugih.