Počinje “Leto u vrtu galerija”

share on:

Manifestacija “Leto u vrtu galerija”, program Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, nastavlja se i ove godine.

Otvaranje je večeras, 29. juna, u 21 sat, kada će istoričarka umetnosti i direktorka Artis centra, Tamara Ognjević, održati predavanje “Poslastičarnica – kratka povest žudnje za slatkim”.

Program se održava u vrtu dva muzeja, ulaz između Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske.

Predavanje će povezati istoriju umetnosti, gastronomiju, antropologiju, književnost i filozofiju. Polazeći sa stanovišta čuvenog francuskog chef-a Antonina Karema (1784–1833) da je poslastičarstvo peta slobodna umetnička veština, biće sagledan širi društveni i fenomenološki kontekst poslastica. Naročito će biti reči o posebnom odnosu gastronomije i umetnosti u XIX i prvoj polovini XX veka, u epohi u kojoj se prepliću industrijalizacija i emancipacija, nauka i estetika, revolucije i erotika. Oblikujući novo društvo, to vreme trajno menja sve prethodne sisteme vrednosti i načine komunikacije. Posetioci će pored uživanja u predavanju imati priliku i da uživaju u poslastici iznenađenja.

Svakog četvrtka do 31. avgusta, od 21 do 23 sata, Novosađani će moći da se osveže uz putopisne priče, filmske projekcije, muziku, ples i druženje. Publiku uz besplatan ulaz očekuju atraktivne teme s namerom da se ukaže na značaj svetske kulturne baštine i njenog očuvanja.

Autor: explorenovisad.rs