Prijavite se na turističku turu„39 Stepenika“. (18.septembar)

share on:

Dragi sugrađani portal Explore Novi Sad u saradnji sa turističkom agencijom Putokaz 021 i Pozorištem mladih, za  Novosađane, goste, turiste i sve one koji žele da nauče nešto više o Novom Sadu  i tajnama koje on krije organizuje turističku turu „39 stepenika“.

Kroz ovu turu upoznaćete se sa istorijom i kulturom Novog Sada i obići 39 najznačajnijih stepenika za Novi Sad.

Pored božanske reke Dunav u senci druge po veličini tvrđave u Evropi-Petrovaradina razvio se trgovački i zanatlijski centar Novi Sad.

Grad koji je poznat i kao srpska Atina.

Ovaj naziv dobio je po mnogim kulturnim institucijama koje se nalaze u našem gradu, Matica Srpska-najstarija kulturna institucija u Srbiji, Srpsko narodno pozorište-najstarije profesionalno pozorište u Srbiji,Zmaj Jovina gimnazija- druga po starosti gimnazija u Srbiji…

Početak pešačke ture – obilazak starog jezgra u okviru kojeg će se obići: galerija Matice Srpske, galerija Spomen zbirka Pavla Beljanksog,Srpsko narodno pozorište,  gradska kuća, Matica Srpska, Vladičanski dvor, Muzej Vojvodine,Banovina i jos mnogo toga.

Nakon završetka pešačke ture odlazimo u Pozorište mladih da pogledamo predstavu “39 Stepenika”.

39 stepenika

Predstava “39 Stepenika” ima čak tri izvora: po avanturističkom romanu Džona Bakana iz 1915. godine nastao je kultni britanski film koji je 1935. režirao Alfred Hičkok, da bi pozorišnu adaptaciju ovog filma uradio Patrik Barlou 2005. Tako se u ovom pozorišnom komadu prepliću različiti rukopisi i poetike jednog romanopisca, jednog kultnog reditelja i jednog savremenog glumca komičara.

Bakan je doneo nešto novo u žanr trilera – u centar zbivanja ubacio je slučajnog junaka, čoveka koji pod sticajem neobičnih okolnosti biva upleten u neverovatnu avanturu u kojoj pokušava istovremeno da razotkrije međunarodnu špijunsku organizaciju i da dokaže svoju nevinost povodom optužbe za ubistvo koje nije počinio. Genijalni reditelj Hičkok, čuven po napetim trenucima i uzbudljivim zapletima, napravio je od avanturističkog romana briljantan triler. Kroz njegove filmove ponavljali su se mnogi motivi, pa je i naša predstava prepuna citata iz poznatih Hičkokovih filmova. Konačno, Barlouva adaptacija oplemenila je osnovni tekst scenski efektnim humorom, u maniru komedija koje se sa velikim uspehom igraju u pozorištima u Vest Endu i na Brodveju.

Ono što je specifično za ovu predstavu je da se u njoj događa gotova nemoguća stvar – genijalni filmovi tvorca saspensa prikazuju se pozorišnim sredstvima. Ovde se sukobljavaju dva principa koji su toliko različiti – filmski i pozorišni – ali upravo to je vrednost i ogromno bogatstvo ove predstave. A da stvar bude još komplikovanija, četvoro glumaca igra preko 30 likova u predstavi i maštovitim sredstvima i postupcima uvlači publiku u brzu i ludačku igru u kojoj dominira otkačeni montipajtonovski humor.

Tura će biti  organizovana u subotu , 18. septembra, od 18 časova (skup ispred Galerije Matice srpske ) sa temom „39 stepenika

Cena ture :  650,oo rsd. 

U cenu ture je uključena ulaznica za predstavu i pešačka tura.

Primer uplatnice možete pronaći klikom OVDE.

Način prijave:

Svi zainteresovani za turističku turu mogu se prijaviti tako što će nam poslati poruku na  telefon 065 4388 703

U sadržaju poruke treba da pošaljete:

1. Ime i prezime

2.Broj osoba koje prijavljujete na turu  ( Ukoliko idete sami, nije potrebno da šaljete broj osoba).

3. Naziv ture

Za sve informacije i eventualna pitanja pošaljite nam poruku  ili nas kontaktirajte na telefon: 063 14 11 840

Broj mesta je ograničen!

Autor: explorenovisad.rs

Fotografije Novog Sada: Aleksandar Milutinović