Prijavite se na turističku turu: „Čuruški špacirung “(19.septembar)

share on:

Dragi naši, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Žabalj, predstavljamo Vam turističku turu „Čuruški špacirung “.

Doživite jedno od najstarijih sela Vojvodine, rodno mesto brojnih akademskih slikara i velikana.

Posetite muzej i  velelepnu crkvu Vaznesenja Gospodnjeg i oslušnite burnu istoriju šajkaškog kraja.

Uživajte u pirodnim lepotama Parka prirode Stara Tisa.

Turistička tura obuhvata:

  1. Razgledanje muzeja Racija 1942 , crkve Vaznesenja Gospodnjeg i trga.
  2. Posetu  vinske kuće Botić, gde će uz ugodnu priču domaćina posetioci degustirati  vina.
  3. Obilazak PG Radušić – mini farme uz degustaciju sira.
  4. Park prirode Stara Tisa – vetrenjača, plaža..
  5.  Poseta galeriji akademskog slikara Đorđa Kovačeva
  6. Slobodno vreme ( kupanje, vožnja čamcima… )
  • Fakultativno ručak na Tisi (Čarda na Staroj Tisi pored ribljih specijaliteta neguje recepte tradicionalne pripreme  hrane šajkaškog kraja).

VINARIJA BOTIĆ

Vinarija Botić, danas jedina vinarija na teritoriji opštine, iako su vinogradarstvo i vinarstvo do ’60 –tih godina prošlog veka imali dugu tradiciju. Na 3 ha porodica Botić uzgaja vinske sorte: Cabernet Fran, Cabernet-Sauignona, Merlot i Game bojadiser, od kojih nastaju najbolja potiska vina.

Poljoprivredno gazdinstvo Radišić

Poljoprivredno gazdinstvo Radišić ima zaokružen proces proizvodnje, od njive do trpeze. Proizvode sitni, mladi, rolovani sir, kačkavalj, a odskoro i gaudu, dobitnika zlatne medalje  na poljoprivrednim sajmu u Novom Sadu, 2018.godine.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu potiče iz 1858. godine, jer je stari hram za vreme Mađarske revolucije 1848. godine razrušen. Hram je izgrađen po projektu vojnog inženjera Jožefa Krafta i imala je samo jedan toranj. Naknadno su podignuta dva niža tornja visine 32 metra koja su sa centralnim, visokim 55 metara, činili skladnu celinu. Crkvu je osvetio njegovo preosveštenstvo vladika Platon 1862. godine. Ikonostas koji ima izuzetnu umetničku vrednost i čuruškoj crkvi daje prestižno mesto, delo je čuvenog slikara Đorđa Krstića. Istorija čuruških zvona je veoma duga i zanimljiva.

Izložba Memorijalnog društva Racija 1942. u Čurugu– amaterska postavka u Topalovom magacinu, mestu  gde su mađarski fašisti u januaru 1942. godine za nekoliko dana ubili više od 500 nevinih ljudi, žena i dece.

 

Galerija slika Djorđe Kovačev 

Akademski slikar i multimedijalni umetnik, rođen 1947. godine, završio A.L.U. u Beogradu 1972.godine slikarski odsek. Pored slikarstva bavi se i muzičkim stvaralaštvom različitih žanrova. Živeo i izlagao u Beču, Austrija 1982 – 1986. Imao više samostalnih i kolektivnih izložbi. Trenutno je aktuelna stalna postavka u galeriji “Kovačev” u Čurugu. Još kao student likovne akademije, radeći u konzervatorskoj ekipi na arheološkom lokalitetu Lepenski vir dolazi u kontakt sa predmetima i artefaktima koje je stvorio čovek, pripadnik lepenske kulture.

Od tada datira njegovo interesovanje za arheologiju, koje još više produbljuje period kad je kao saradnik muzeja radio crteže za dokumentaciju na lokalitetima Velesnica, Gomolava i dr. U međuvremenu je proučavao najrazličitije antropološke studije o plemenima Amazonije kao što su Janomame. Posebnu pažnju mu je privlačila studija o Aboridžinima koju je tridesetih godina prošlog veka uradio Geza Rahajm. Kao rezultat svih tih iskustava nastao je ciklus slika, totema, skulptura i objekata koji je sam naslovio : Od Čuruga do Čurunge (Čurunga je dobro čuvana relikvija od velikog značaja za indetitet Aboridžinskih plemena).

Tura će biti  organizovana u subotu, 19. septembra, od 11 časova (skup je ispred PG Radišić, Adresa: Kralja Petra I 34, Čurug).

Ukoliko dolazite autobusom, autobuska stanica je u neposrednoj blizini.

Red vožnje možete pronaći na linku OVDE

Trajanje turističke ture: 4 sata

Cena turističke ture: 900,00 dinara

Primer uplatnice možete pronaći klikom OVDE

Način prijave:

Svi zainteresovani za turističku turu mogu se prijaviti tako što će nam poslati poruku na zvaničnoj  facebook  stranici  ili na telefon 063 14 11 840

U sadržaju poruke treba da pošaljete:

1. Ime i prezime

2.Broj osoba koje prijavljujete na turu  ( Ukoliko idete sami, nije potrebno da šaljete broj osoba).

3. Naziv ture

Po prijemu uplate dobićete potvrdu da je uplata evidentirana.

Za sve informacije i eventualna pitanja pošaljite nam poruku  ili nas kontaktirajte na telefon: 063 14 11 840

Broj mesta je ograničen!

 

Autor: explorenovisad.rs