Prijavite se na turističku turu „Temerinska priča“ ( 28.jun)

share on:

ETNO PARK BRVNARA – DVORAC SEČEN I STARI PARK- LEGAT KAROLJ BARANJI- ZAVIČAJNA KUĆA TAJHAZ- VOŽNJA KATAMARANOM ČIGRA

Dragi naši, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Temerin, predstavljamo Vam turističku turu Temerinska priča.

Kroz ovu turu upoznaćete se sa istorijom i kulturom Temerina i Bačkog Jarka, kao i sa najzanimljivijom turističkom ponudom koju Temerin nudi.

Početak ture:

Turističku turu započinjemo posetom Etno-parku “Brvnara”.

Etno-park “Brvnara” je jedinstveni muzej pod otvorenim nebom u Vojvodini, koji svedoči o narodnom graditeljstvu krajiških Srba – kolonista koji su naselili Bački Jarak nakon Drugog svetskog rata. Nalazi se na ulazu u Bački Jarak (iz pravca Novog Sada).

Sva tri objekta su autentična, doneta iz starog kraja i u ovom etno-kutku sklopljena na potpuno isti način – kako je to ranije bilo učinjeno. Navedeni objekti su ukomponovani u prostor tako da sa glavnom zgradom čine autentičnu ambijentalnu celinu krajiškog dvorišta sa stambenim i pomoćnim objektima.

Nakon posete Bačkom Jarku, nastavljamo do Temerina gde ćemo obići dvorac porodice Sečen koji je građen krajem 18. veka.

Sredinom XIX dvorac je prodat bogatoj vlastelinskoj familiji Fernbah, koja je značajno unapredila kompleks dvorca i starog parka.

Dvorac „Sečen“ je spratni objekat jsanih stilskih karakteristika, elegantnog i jednostavnog baroknog klasicizma i jedan je od retkih koji je sačuvan u gotovo izvornom obliku.

Dvorac ili Kaštel, kako ga stnovništvo od davnina zove, kao značajno kulturno dobro stavljen je pod zaštitu 1949.godine. Danas se u dvorcu nalazi srednja škola „Lukijan Mušicki“.

LEGAT BARONJI KAROLJ

Bračni par umetnika, vajara i skulptora, Karolj Baranji i Zlata Markov Baranji, ostavili su legat neprocenjive vrednosti Temerinu, verujući da ovde ljudi imaju sluha za njihov svet, izraz i odraz u vremenu. Karolj Baranji i Zlata Markov Baranji, stvarali su u vreme Pikasa, a Karolj je sa Ivanom Tabakovićem poneo Gran pri 1937. godine sa Svetske izložbe u Parizu. Karoljev nagrađeni rad “Ikar“ krasio je zgradu fabrike aviona u Zemunu.

Njihovi radovi ulepšavaju mnoge prostore, a između ostalog i park na Paliću gde se nalazi i Zlatina skulptura „Jesenje sunce“. U Temerinu ispred KIC “Lukijan Mušicki“ nalazi se skulptura „Devojka koja se češlja“, a u okviru ture obićićemo i muzejski prostor u centru mesta gde su izloženi radovi ovo dvoje umetnika.

Potom nastavljamo do zavičajne kuće Tajhaz.

Panonsko-ravničarski tip kuće, prikazuje tradiciju narodnog graditeljstva mađarskog stanovništva u Temerinu, predmete koji su svakodnevno i u svečanim prilikama upotrebljavani i korišćeni u skladu sa tradicionalnim i seljačkim načinom života kao i predmete iz okoline vezane za tradicionalnim načinom privređivanja. Ovaj prostor, po mišljenju stručnjaka predstavlja jednu od najboljih etnokuća u regionu. Dvorište i prateći objekti tokom godine koriste se za likovne izložbe, književne večeri i muzičke programe.

Za sam kraj ostavili smo jednu od najlepših atrakcija koje se nalaze u ponudi temerinske opštine.

Organizovanim prevozom odlazimo do Jegričke.

Ukrcavamo se u Katamran “Čigra” i krećemo u plovidbu Jegričkom kroz prostor koji ima najveći stepen zaštite prirode, u trajanju od oko sat vremena, na relaciji dugoj 7 kiometara.

Početak ture: Etno Kuća Brvnara ( Bački Jarak)

Do Etno kuće Brvnara, u Bačkom Jarku možete stići redovnim prigradskim prevozom ( Linija 32,33) KLIKNI OVDE

Cena autobuske karte je 130 dinara i treba Vam oko 20 min do Bačkog Jarka iz Novog Sada.

Silazite na prvoj autobuskoj stanici u Bačkom Jarku ( Etno kuća se nalazi sa desne strane na ulasku u Bački Jarak).

Trajanje ture: 4 sata

Datum: Nedelja 28.jun

Cena ture: 1450 dinara

Primer uplatnice možete pronaći klikom OVDE

Način prijave:

Svi zainteresovani za turističku turu mogu se prijaviti tako što će nam poslati poruku na zvaničnoj facebook i Instagram stranici ili na telefon 063 14 11 840

U sadržaju poruke treba da pošaljete:

1. Ime i prezime

2.Broj osoba koje prijavljujete na turu ( Ukoliko idete sami, nije potrebno da šaljete broj osoba).

3. Naziv ture

4. Termin početka ture koji Vam odgovara (11h,12h,13h).

Po prijemu uplate dobićete potvrdu da je uplata evidentirana.

Za sve informacije i eventualna pitanja pošaljite nam poruku ili nas kontaktirajte na telefon: 063 14 11 840

Broj mesta je ograničen!

U cenu je uključeno:

  • Usluga pratioca grupe
  • Ulaznice za kulturne objekete
  • Prevoz u toku ture
  • Karta za plovidbu Jegričkom katamaranom Čigra

Autor: explorenovisad.rs