Global Village na Sziget festivalu ponovo nudi šaroliku ekstravaganciju svetske muzike, gde možemo uživati u radosnim okupljanjima meksičkog kumbia panka ili etno-punka iz Slovačke, engleskog benda inspirisanog keltskim i ciganskim stilovima, grčkog etno ska-roka i saradnji francuske grupe sa pakistanskim kavali pevačem. Biće i cirkuska predstava iz Indije koja oduzima dah i spektakularne džinovske lutke, koje će pozvati publiku da pleše uz pratnju žirafe, zebre i dve prelepe ptice.

Global Village bina je ponovo pozvala najbolje svetske muzike sa Balkana u Južnu Ameriku, Malija u Koreju i Indije na Bliski istok. Program sadrži različite lokalne idiosinkrazije, jedinstvene ritmove, jezike i instrumente, dok se muzički stilovi kreću od tradicionalnih zvučnih pejzaža do elektronske muzike. Tokom dana se održavaju muzičke radionice i naravno koncerti, tako da možete da svirate, pravite muziku i igrate u bilo koje doba dana.

Zagrevanje počinje lekcijom salse koju izvodi Stefania Allstars iz Budimpešte, nakon čega sledi kaliploskopska muzika Kobo Tovn sa Trinidada, Kanada, bend Son Rompe Pera iz Meksika, koji predstavlja meksički kumbia pank stil, i Bohemian Betiars, omiljeni Mađarska omladina, koja svira folk-ska-pank hitove.


Program Global Village vodi vas na putovanje oko sveta. Iz Odese će svoje besplatne melodije svirati Kommuna Luk i ukrajinski projekat Balaklava Blues sa sedištem u Kanadi, iz Norveške nadolazeći progresivni folk bend Gangar, a iz Slovačke Varkocs će istraživati sa svojim etno-pank bubnjevima. Pariški bend ciganske pevačice Marsele, nemački multikulturalni bend Lakvar i muzički koktel francusko-grčkog Deli Teli od rokenrola 60-ih i tradicionalnih grčkih ciftetelija pokazuju raznolikost nacija. Engleski bend The Langan Band ima novi panevropski album inspirisan keltskim i ciganskim stilovima. Ti’Kaniki sa ostrva Reunion će biti pri ruci, ali će biti prilike i da podivljate na ludom nastupu estonskog dua Puuluup ili pogo na koncertu grčkog etno ska-rok umetnika Koze Mostre. Radosni belgijski duvački orkestar Orchester International du Vetek takođe će vam biti pri ruci da vam poželi dobrodošlicu. A ako ime Vinisija Kaposele isprva ne zazvoni, verujte posetiocima italijanskih festivala koji neće želeti da propuste njegov nastup.

Na Sigetu će se desiti i nekoliko umetničkih kolaboracija, kao što je saradnja francuske Alright Mele sa pakistanskim pevačem kavvalija Šazadom Santu Kanom ili američko-francusko-libansko-jermenskim kolektivom Al-Kasar, koji će se vratiti svojim korenima da bi svirao „Arapski fuzija“. Sa Bliskog istoka dolazi novi izraelski balkansko-klezmer bend Pulkes, koji je odrastao na Besh o droM-u, kao i poznata Anna RF sa svojim istočnjačkim elektro-etno rege melodijama. Od nacionalnih izvođača, festival će posetiti rege bend Manaki i etno-dark-rock bend MORDAI.

Biće tu i raznih afričkih muzičkih stilova, sa roots duom Madalitso Band koji vas vodi u Malavi, pleše Bamba Vassoulou Groove koji evocira vrele noći Bamaka, i mali diva Đeli Tapa, koja će vas iznenaditi harizmatičnim nastupom. Las, „novi Ioussou N’Dour“, odvešće vas u Senegal, a BCUC će vas odvesti u Južnu Afriku. ADG7 kombinuje južnokorejsku tradicionalnu muziku sa blistavim popom, a takođe će biti ovde i Barut, sedam pevača i perkusionista koji izvor za svoje magnetne i divlje pesme pronalaze u vokalnim polifonijama francuskog regiona Oksitanije. A da se uveri da se ne radi samo o muzici, Circus Raj iz Indije će doneti zadivljujući nastup akrobata, muzičara, hodača po konopcu i fakira koji će oduševiti publiku. Ova emisija je šarena mešavina smelosti, drame, tradicionalnih melodija i bravura! Na ples će vas pozvati i džinovske lutke Kongo Masa francuske kompanije Arčibald Karamantran, u pratnji žirafe, zebre i dve prelepe ptice.